Ева Кайли - бивша зам.-председателка на Европейския парламент и една от главните

...
Ева Кайли - бивша зам.-председателка на Европейския парламент и една от главните
Коментари Харесай

Пускат по домашен арест Ева Кайли, заподозряна за „Катаргейт“

Ева Кайли - бивша зам.-председателка на Европейския парламент и една от основните обвинени по аферата „ Катаргейт “, ще бъде преместена от пандиза в Брюксел под домакински арест, заяви „ Политико “. Новината бе доказана от белгийския й юрист Мишел Клез.

Гръцката евродепутатка бе измежду първите задържани през декември 2022 година Тогава белгийските управляващи започнаха следствие за подкупи, давани на евродепутати от страни като Катар и Мароко, в подмяна на лобиране. Скандалът доби известност като „ Катаргейт “.

Замесени бяха също Франческо Джорджи, който е сътрудникът на Ева Кайли, и някои други сегашни и някогашни членове на Екологичен потенциал. Сред тях бе и някогашният италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери - предполагаем необут на мрежата. През януари той подписа съглашение със следствието.

След това един по един всички обвинени бяха освободени, като им бе сложена електронна гривна за наблюдаване. Зад решетките остана единствено Ева Кайли. На нея също ще бъде сложена гривна. Процедурата по преместването й ще отнеме евентуално няколко дни.

Пускането на Кейли от пандиза е нов стадий в многомесечните старания на управляващите в Брюксел да открият кой е бил повлиян от непознати държавни управления, до момента в който е работил за Европейския парламент. Но това не значи, че процесът потегля към скорошно дело, предизвестява Кристиан Де Валкенеер - професор по наказателно право в университета в Льовен.

Той напомня, че в Белгия стартирането под електронно наблюдаване се смята за удължение на заповедта за арест, с тази разлика, че лицето към този момент не се намира в пандиза.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР